'El Retiro', park van de 'aangename afzondering'

Waar nu het grootste centrale park van Madrid, 'El Retiro', ligt heeft ooit het paleis van de eerste Spaanse Bourbon, Filips IV (1683-1746), gestaan. Daarvan zijn slechts twee gebouwen over gebleven: het 'Casón del Buen Retiro' en het 'Museo del Ejército'. Tot 1869 was het een privépark van de koninklijke familie. Tegenwoordig is dê plek waar Spanjaarden graag gaan wandelen, joggen of zich anderszins vermaken met o.a. muzikanten, levende beelden, poppenspellen en waarzeggers.

De eigenlijk naam van het park is 'Jardines del Buen Retiro' of 'Parque del Buen Retiro', wat zoveel betekent als 'Park van de aangename afzondering'. Het heeft een een oppervlakte van 1,4 km² en bezit in het midden ervan een meer -'Estanque' genaamd- waar men roeiboten kan huren. Daarachter, in een zuilengalerij met de vorm van een halve maan, staat ook een standbeeld van koning Alfons XII (1857-1885) gezeten op een paard.

Ten zuiden van het meer liggen het 'Palacio de Veláquez' en het 'Palacio de Cristal'. Beiden werden respectievelijk in 1883 en in 1887 gebouwd door de architect Ricardo Velásquez Bosco (1842-1923). Voor het laatste bouwwerk liet deze zich inspireren door het 'Crystal Palace' te Londen. Het werd oorspronkelijk gebouwd om tropische planten in tentoon te stellen. Het 'Palacio de Valázquez' is tegenwoordig een expositieruimte, dat behoort tot het moderne kunstmuseum 'Museo Centro Reina Sofía'.