Recept: Caracoles a la madrileña (Madrileense slakken)

Ingrediënten: 1 kg slakjes, 1 ui, 75 g serranoham in  stukjes, 75 g chorizo, 1 tomaat, vleesbouillon, 4 knoflooktenen, komijn, Spaanse peper, zoete paprikapoeder, extra vierge olijfolie, zwarte peper

Bereidingswijze:
Doe de slakken in een kom met koud water en voeg daar grof zout bij. Roer goed om met een pollepel zodat de slakken hun slijm afgeven. Herhaal dit meerdere keren.

Doe nu de slakken in een pan, dek ze af met water en breng ze op een middelhoog vuur aan de kook. Zodra de slakken hun 'hoorntjes' tonen zet het vuur hoog. Als er schuim ontstaat haal het weg.

Zeef de slakken, spoel ze nog eens goed af en dek ze opnieuw af, nu met de vleesbouillon. Zet ze nogmaals op het vuur, ditmaal met de ui en de knoflook. Laat zo ongeveer 3 uur lang koken.

Haal de ui en knoflooktenen eruit. Maak die fijn en rasp de tomaat.

Doe olijfolie in een koekenpan en verhit deze. Doe de ui, knoflook en tomaat met wat peper in de pan, en na enkele minuten ook paprikapoeder en fijngehakte Spaanse peper naar smaak. Roer goed door en voeg meteen de serranoham en chorizo eraan toe. Laat 15 minuten lang sudderen. Voeg eventueel voor een meer intense smaak een gepureerde knoflookteen, wat zwarte peper en komijn eraan toe.

Doe nu ook de slakken erbij en wat van de bouillon, waarin ze werden gekookt. Zet het vuur laag en laat de saus langzaam wat indikken.

Doe het hele gerecht in een grote, diepe kom en bestrooi met een beetje gehakte verse peterselie. Serveer met brood.