Één van de topattracties van Madrid is het uitgaansleven. Je moet er wel voor opblijven want voor middernacht zijn de madrilenen er doorgaans niet toe te bewegen een kijkje te gaan nemen naar wat er zoal te beleven is. Meestal zijn ze dan nog bezig met de avondmaaltijd.
Maar ook een goed diner is natuurlijk geen slecht begin voor een avondje uit in Madrid. Ga daarvoor naar de 'Cava Baja' in de wijk van 'La Latina', waar vele 'posadas' en 'mesones', een soort restaurants, tevinden zijn. Het is éen van de oudste straten van de stad. Al in de 17de eeuw kwamen daar koetsen langs, die post en goederen transporteerden naar Toledo of Guadalajara. 'Casa Lucio' is een echte aanrader, maar er zijn een hoop andere plekken waar goed gegeten kan worden uit de Spaanse keuken.
Het is misschien maar een mythe, die ons vertelt dat de wijk rond de 'Plaza de Lavapiés' ooit de jodenwijk van Madrid is geweest, maar nu treffen we daar in elk geval een flink aantal bars aan, en tevens een aantal avant-garde theatertjes. Het ligt relatief dicht bij 'La Latina', in de richting van het 'Paseo del Prado'. Een aanrader is Café Barbieri, een establissment dat bestaat sinds 1901. Tijdens een kort verblijf in Madrid in de jaren 1897-98 woonde Pablo Picasso er in de buurt, in de 'Callo de Pedro Mártir 5'.
Ook rond de 'Calle de Huertas', meer richting 'Plaza del Sol', bevinden zich een groot aantal restaurants, in alle soorten en smaken. Daar vinden we ook het druk bezochte de 'Plaza de Santa Ana' met zijn vele terrassen. Wat daar vooral opvalt is een establissement met een facade vol afbeeldingen van Andalusische steden op tegels, 'Villa Rosa'. Daar worden tegenwoordig flamencovoorstellingen worden gegeven. Vooral de binnenkant is de moeite waard om eens te bezoeken. Verder heb je langs het plein de 'Cervecería Alemana', een bar, die bestaat sinds 1904 en door de Amerikaanse schrijver Ernest Hemmingway gefrequenteerd werd, en het 'Teatro español' uit 1745. Op het plein zelf staan beelden van de toneelschrijver Pedro Calderón de la Barca (1600-1681) en de dichter Federico García Lorca (1898-1936).
Tussen 'Lavapiés' en 'Plaza de Santa Ana' is in de 'Calle de Mesón de Paredes' de taveerne 'Antonio Sánchez'. Het is één van de oudste van Madrid, uit 1830.
Niet ver van 'Huertas', aan de andere kant van de 'Gran Vía' is de wijk 'Chueca', de homobuurt van de stad. Ook daar zijn veel leuke, vaak ook 'trendy' restaurants en bars. De 'Mercado San Antón' en 'Mercados San Ildefonso' zijn oude markten, die is omgebouwd tot een plek waar bij een pilsje of een glas wijn allerlei tapas gegeten kunnen worden.
Op de Calle Mayor is nog een andere omgebouwde markt voor culinaire fijnproevers, de >>'Mercado San Miguel'. Achter de 'Plaza del Sol', tegenover het 'Corte Inglés' bevindt zich 'Casa Labra', uit 1860. Daar staan de madrilenen vaak in lange rijen voor de gefrituurde kabeljauw. Het is ook beroemd omdat op die plek op 2 mei 1879 de Spaanse Socialistische partij (PSOE) werd gesticht.
Andere buurten, waar het 's nachts goed vertoeven is, zijn rond de 'Plaza de Santa Bárbara' en Malasaña, rond de 'Plaza del Dos de Mayo'. Daar heb je bijvoorbeeld de 'Cervecería Santa Bárbara' uit 1915. In de 'Casa Julio' (Malasaña) maken ze de beste kroketten van Madrid.
Ook bij 'Opera zijn een aantal bars en restaurants, die de moeite waard zijn. 'Café Oriente', tegenover het >>Koninklijk Paleis, een gelegenheid uit de 19de eeuw, die er druk bezocht wordt.
Tot slot zijn de wijken Moncloa en Argüelles populair onder studenten, wat betekent dat er goedkope eettentjes zijn.
Fotos (van boven naar onder): Cava baja; Café Barbieri; Villa Rosa; Casa Labra; Café Oriente.