Plaza de Cibeles, symbool van de stad

Het 'Plaza de Cibeles' staat vooral bekend om de grote ronde fontein net een marmeren beeld van de godin Cibeles (Cybele) in het midden van het plein. Zij zit op een strijdwagen, voortgetrokken door twee leeuwen. Volgens de legende heeft Cibeles de stad laten stichten. Ook heeft het plein bekendheid vanwege de feesten, die er door supporters worden georganiseerd wanneer de voetbalclub Real Madrid een kampioenschap wint.

De fontein werd ontworpen in de periode 1777-1782 door de Spaanse architect en kunstenaar Ventura Rodríguez en oorspronkelijk naast het 'Palacio de Buenavista' (1707) gebouwd, heden het hoofdkwartier van de generale staf van het Spaanse Leger. Eind 19e eeuw werd het echter verplaatst naar het midden van het plein. Het is een symbool van de stad Madrid.

Op gewone dagen is het een druk verkeersplein, kruispunt van een aantal belangrijke straten, zoals de 'Paseo del Prado' naar het zuiden en de 'Paseo de Recoletos' naar het noorden. De 'Calle de Alcalá' kruist het plein in oostwestelijke richting.

Andere bekende gebouwen aan het plein zijn het 'Palacio de Comunicaciones' (1909), voormalige hoofdpostkantoor en sinds 2007 stadhuis van Madrid, 'Banco de España' (1882-1891), de centrale bank van Spanje, 'Palacio de Buenavista' (1707) en 'Palacio de Linares' (1873), dat het culturele centrum 'Casa de América' huisvest.