Specifieke feesten van Colmenar Viejo

'La vaquilla', initiatiefeest in februari
'La vaquilla' (vertaald in het Nederlands als 'vaars', 'jonge koe') is een traditioneel initiatiefeest dat elk jaar op 2 februari plaatsvindt in Colmenar Viejo, een dorp op zo'n 40 km ten noorden van de hoofdstad. Het geschiedt in groepen, waarbij elke groep bestaat uit een 'vaquilla', een persoon, die onder een stellage schuilgaat met hoorns en bedekt wordt met kleurige doekjes, begeleid door een voorman, zg. 'vaquilleros' en zg. 'talegueros'. Deze dragen zwepen en gaan elk in hun specifieke kleding, in vele gevallen bewaard gedurende generaties.

Elke groep gaat rond de 'Plaza del Pueblo', het centrum van het dorp, waar, één voor één, een soort dans met slaande zwepen wordt vertoond. Nadien wordt de dood van de 'vaquilla' gesimuleerd met drie geweerschoten in de lucht. Alle aanwezigen drinken daarna >>'sangría', wat het bloed van de vaars voorstelt, en eten er 'rosquillas' bij, een soort Spaanse donuts.


'La Pasión vivente', de kruisiging van Christus
In heel Spanje wordt elk jaar de zg. 'Semana Santa' gevierd. Dat is de week voor Pasen, met als hoogtepunt 'Jueves Santo' en 'Viernes Santo' (Witte donderdag en Goede Vrijdag). Rond die dagen worden overal ten lande processies gehouden.

Heel bijzonder in die religieuze week is echter de 'Pasión vivente' van Colmenar Viejo. In de omgeving van de basiliek van de 'Asunción de Nuestra Señora' (de Hemelvaart van Onze Lieve Vrouw) wordt dan elk jaar het scenario van een evenement, waarin gebeurtenissen rond de dood en opstanding van Christus door levende beelden wordt verbeeld. Daarbij maakt het dorp gebruik van meer dan 250 figuranten onder de lokale bevolking, van de leeftijd tussen 5 en 80 jaar, vaak hele families. Het technische team, dat verantwoordelijk is voor het opstellen van elke scène, bestaat uit zo'n 50 mensen. Alles wordt maanden van te voren tot in de kleinste details geregeld.

Bezoekers kunnen zo genieten van een contemplatieve wandeling langs de 13 belangrijkste scènes van Pasen,van Pontius Pilatus, die zijn handen in onschuld wast, en de intocht in Jeruzalem tot de kruisiging en de opstanding.

In 2013 viert dit evenement, dat jaarlijks bezocht wordt door meer dan 6.000 mensen, zijn tiende verjaardag.

'La Maya', verwelkoming van het voorjaar
Op 2 mei wordt in het dorp Colmenar Viejo het feest 'La Maya' gehouden. Het is een feest ter verwelkoming van de lente, met onmiskenbare religieuze trekjes, zowel heidens als christelijk.

Het gaat om groepjes van meisjes, waarvan één van hen uitgekozen is om op een altaar van bloemen uit het veld te poseren. Ze is zelf ook versierd met bloemen en draagt een zg. 'mantón de Manila', een erfstuk van betovergrootmoeder, overgrootmoeder, grootmoeder, moeder tot dochter.

Het meisje mag nauwelijks bewegen. Het is een prachtig schouwspel van composities, dat door de omstanders gewaardeerd moet worden met het geven van munten aan de andere meisjes in traditionele klederdracht. Die zingen een rijmpje om de mensen daartoe te bewegen. De meisjes hebben een leeftijd tot dertien jaar.