Van Madrid naar Aranjuez met de 'Tren De La Fresa'

Elk voorjaar bieden de Spaanse spoorwegen toeristen en andere reizigers de mogelijkheid om 49 kilometer lang vanuit een stoomlocomotief uit 1928 met houten wagons van het landschap ten zuiden van de hoofdstad, de omgeving van Aranjuez, te genieten. Dit gebeurt ok nog onder het genot van aardbeien uit Aranjuez, die aangeboden worden door stewardessen in typische klederdracht.

De omgeving van Aranjuez staat bekend om zijn fruitteelt en langs de weg zijn dan ook veel kraampjes van lokale boeren te vinden, die op die manier hun produkten aan de man  brengen.

Het traject, 'Tren de la Fresa' (Aardbeientrein) genoemd, werd al in 1851 geopend door de toenmalige Spaanse koningin Isabella II (1830-1904). Daarmee is het het op één na oudste in Spanje en staat het sinds 2001 als zodanig op de lijst van >>Werelderfgoed van de Unesco, samen met het >>cultuurlandschap van de stad Aranjuez.

Kaartjes voor de trein kunnen de dag zelf gekocht worden bij op Renfe kaartverkooppunten en vooraf bij de door Renfe erkende reisbureaus. Het kost voor volwassenen rond de 26 euro en geeft -behalve de treinreis en het aardbeienproeven- recht op een bustransfer van het station van Aranjuez naar het historisch centrum, een rondleiding door het koninklijk paleis, een bezoek aan het Museo de Falúas Reales, met een verzameling rijkelijk versierde binnenschepen, die de Spaanse koningen voor hun vervoer gebruikten, en een panoramisch uitzicht over het stadje Aranjuez.