Chinchón, Middeleeuwse 'Plaza Mayor'

Het plaatsje Chinchón, op 44 kilometer ten zuidoosten van de stad Madrid, is vooral bekend van zijn vele goede restaurants en 'Plaza Mayor', een van oorsprong Middeleeuws en in de 18de eeuw afgesloten plein met typische balkonhuizen met zuilengalerijen, waar in de loop der eeuwen allerlei festijnen, openbare executies en stierengevechten werden gehouden. In 1955 was het decor voor een stierenvechtersscène in 'Around the World in Eighty Days' met David Niven en Cantinflas, één van de vele Hollywoodfilms die er werden gedraaid.

Geschiedenis
Aan de aanwezigheid van een oud wegenstelsel en een Middeleeuws irrigatiesysteem valt te herleiden dat er in de omgeving Chinchón Romeinse en Moorse overheersing moet zijn geweest. Rond 1085, nadat koning Alfonso VI van León Toledo innam werd het stadje herbevolkt en gebruikt als bastion waarvanuit plekken, die in Moorse handen waren gebleven, werden heroverd.

In 1480 viel het onder een uitgebreid gebied ten zuiden van Segovia, dat door de Katholieke koningen aan de markiezen de Moya, Andrés Cabrera en Beatriz de Bobadilla, werd geschonken als dank voor de steun in hun strijd om de troon van Castilië. iIn deze periode werd ook in Renaissance stijl het kasteel van Chinchon gebouwd. In 1520 werd het kasteel vernietigd in de 'Revuelta de los Comuneros' tegen belastingen van koning Karel V en later opnieuw opgebouwd. Aan het begin van de achttiende eeuw wordt de positie van het volk steeds belangrijker en de Plaza Mayor het centrum van de openbare macht en orde.

In 1738 valt het graafschap, door aankoop, in handen van het Huis van Bourbon en Farnese, en een jaar later krijgt Chinchón de titel van 'Villa' als erkenning voor zijn trouw aan de Bourbons tijdens de Spaanse Successieoorlog. In 1974 werd Chinchon uitgeroepen 'Conjunto Histórico-Artístico'.

Bezienswaardigheden
Plaza Mayor: Het Middeleeuwse centrale plein, met typische 15de eeuwse Castiliaanse drie etagehuizen met houten balkons. Het plein heeft een onregelmatige vorm en rondom zuilengalerijen (zie foto hiernaast).
Castillo de los Condes: Kasteel, gebouwd in de tweede helft van de 16de eeuw in opdracht van Diego Fernández Cabrera III, graaf van Chinchón.
Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción: Een kerk, in gotische stijl gebouwd tussen 1534 en 1626 als kapel bij het paleis van de graven van Chinchón. Haar architect was Alonso de Covarrubias (1488-1570).
Torre del reloj: Deze klokkentoren hoorde bij de inmiddels verdwenen 'Nuestra Señora de Gracia'-kerk, gebouwd in de 15de eeuw. Na de vernieling van het gebouw door de Fransen in 1808 werd alleen de toren opnieuw opgebouwd. Hiervan komt het gezegde dat Chinchón een toren zonder kerk en een kerk zonder toren heeft, want de bovengenoemde 'Asunción'- kerk heeft er geen.
Convento de San Agustín: Het huidige klooster werd rond 1626 gebouwd naar aanleiding van een vorige uit het eind van de 15de eeuw. In de 18de en 19de eeuw was het een humanistische school, waar theologie, grammatica en latijn werd gegeven. In 1842 werd het een rechtbank en gevangenis. Tegenwoordig is het -na een restauratie van de architect Juan de Palazuelo in 1982 een 'Parador Nacional' (staatshotel).
Convento de las Clarisas: Klooster, opgericht in 1653 door de vijfde graaf van Chinchón, Francisco Faustino Fernández de Cabrera y Bobadilla.

Feesten
Passie van Paaszaterdag: Deze van oorsprong eenvoudige voorstelling is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest bezochte evenementen van de stad, waarbij meer dan 240 dorpelingen betrokken zijn.
Santiago Apóstol: Elk jaar op 25 juli, culminerend in een 'encierro' (insluiting metstieren), waarmee het seizoen van de stierengevechten swordt geopend.
De festiviteiten ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Genade en San Roque: Van 12 tot 18 augustus worden in dit kader stierengevechten, performances, sport- en religieuze evenementen, danspartijen en tentoonstellingen gehouden.
Festival Benéfico Taurino: Sinds 1923 wordt in oktober dit festival van stierengevechten gehouden.
Fiestas del Anís y el Vino: Feesten van anijsbrandenwijn, een specialiteit van Chinchón, en >>wijn uit de streek -eind maart-begin april gehouden.
Fiestas del Ajo: Het feest van de knoflook, ee ander bekend produkt van de omgeving, wordt een week voor het 'Festival Benéfico Taurino' gehouden.

Gastronomie
De zg. 'anís' (anijsbrandenwijn) uit Chinchón is landelijk beroemd. Het wordt er al sinds de 12de eeuw gedestilleerd. Je hebt de droge 'anís', waarvan de ingrediënten uitsluitend alcohol en anijs zijn, en zoete 'anís', met alcohol, suiker en anijs. Natuurlijk kan het niet missen dat enkele typische zoetigheden uit het stadje ook met anijs worden bereid. Zo heb je 'Pelotas del Fraile' en 'Tetas de Novicia' (letterlijk vertaald: ballen van de monnik en tieten van de novice).

Een ander typisch produkt uit Chinchón is de knoflook. >>'Sopa de ajo' (knoflooksoep) is daar een logisch gevolg van.