La Pedriza, grillige rotsformaties

Binnen het Nationaal Park Sierra de Guadarrama is het gebied 'La Pedriza' uniek in haar soort. Het is één van de grootste granieten bergketens van Europa en het gebied waar de rivier de Manzanares ontspringt. Dat is de rivier, die zuidelijker door de hoofdstad stroomt.

'La Pedriza' is 32 km² groot en kent een mediterrane begroeiing. Het is vooral rijk aan roofvogels -als de zwarte en de vale gier, en de koningsarend- en een geliefd gebied voor migrerende vogels, waaronder kraanvogels en ooievaars. Wat zoogdieren betreft kan men er o.a. vossen, wilde zwijnen, berggeiten, boskatten, wolven, reeën, damherten, hermelijnen en dassen vinden, Reptielen en amfibieën worden vertegenwoordigd door de salamander, de pad, de adder, de groene hagedis en de gladde en adderslang.

Vanwege haar interessante en grillige rotsformaties is het gebied van grote waarde zijn voor geologen en een grote attractie voor de vele bezoekers, die er komen om er de dag door te brengen. Er zijn honderden rotsklimroutes in alle mogelijke moeilijkheidsgraden. In het weekend wordt er veel gewandeld, in de hete zomers komen mensen er om zich te verfrissen op plekken in de rivier waar vijvers zijn ontstaan of in de schaduw van de naaldbomen.

Het is mogelijk om er met de auto in te komen. Er zijn diverse toegangen, waarvan de meest gangbare bij het dorp Manzanares El Real liggen. De meest indrukwekkende ingang staat zelfs toe om met de auto helemaal naar het dal te rijden. Er wordt wel op toegezien dat er nooit meer dan 500 tegelijkertijd zijn. Mocht die top bereikt worden -wat in het weekend vaak het geval is- dan kan er makkelijk geparkeerd worden buiten het park zodat men te voet verder kan. Tegenover het parkeerterrein ligt het interpretatiecentrum met exposities, foto's en kaarten van het park.