Het 'Teatro Real, het operagebouw van Madrid

Op 10 oktober 1850 werd het hedendaagse operagebouw van Madrid, het zg. 'Teatro Real', officiëel geopend. Dat gebeurde onder het toeziend oog van de toenmalige koningin Isabel II, met 'La Favorite' van Donizetti. Dertien jaar later werd het door Giuseppe Verdi bezocht vanwege de Spaanse première van zijn opera 'La forza del destino'. Toch bepaalde het lot dat er meer dan 70 jaren lang geen opera's zouden worden gehouden, nl. van 1925 tot 1997.

Het gebouw werd oorspronkelijk in een zeshoekige vorm ontworpen door de architect Antonio López Aguado (1764-1831), en uiteindelijk in 1850 gebouwd door Custodio Teodoro Moreno (1780-1854). Op dat moment keek het nog uit op de  >>'Plaza de Oriente', waar ook het >>Koninklijk Paleis staat. Later werden daar nog enkele straten met herenhuizen aangelegd zodat het tegenwoordig aan een veel kleiner plein ligt. Daar is een metrostation, dat ernaar verwijst ('Ópera').

Geschiedenis
In 1897 betrok het conservatorium 'Real Conservatorio Superior de Música de Madrid' het operagebouw. Door de bouw van de metro van Madrid en de schade, die dat aanrichtte, zou dat tot 1925 duren. In datzelfde jaar had het balletgezelschap 'Les Ballets Russes' nog in het theater opgetreden, in aanwezigheid van de beroemde balletdanser Vaslav Nijinsky en de componist Igor Stravinsky.

Éénenveertig jaar later werd het theater heropend en in gebruik genomen door twee nationale orkesten, het 'Orquesta Nacional de España' en het 'Orquesta Sinfónica de RadioTelevisión Española'. In 1969 werd er het Eurovisiesongfestival gehouden, met een decor dat werd ontworpen door Salvador Dalí.

Pas in 1997 werd het gebouw weer in gebruik genomen als operahuis, met jaarlijks een gemiddelde van 17 operas. Daarnaast worden er concerten en balletvoorstellingen aan het publiek aangeboden, met añs huisorkest het 'Orquesta Sinfónica de Madrid'. In 2010 werd de Belg Gerard Mortier benoemd als intendant.

Tot slot biedt het operagebouw dagelijks rondleidingen in verschillende talen. Deze rondleidingen omvatten het auditorium, het podium, ateliers en repetitieruimtes.