Monte del Pardo, van jachtgebied tot long van de hoofdstad

De 'Monte del Pardo' was eeuwenlang een geliefd jachtgebied van de koningen van Spanje, wat ook de reden is waardoor het zo goed bewaard is gebleven. Daar is het ook aan te danken dat dit unieke mediterraanse bos tegenwoordig van grote waarde is als natuurgebied en als long voor miljoenen madrilenen. Het beslaat iets meer dan een kwart van de oppervlakte van de regio Madrid (26,4%).

In het park, dat ten zuiden van het >>Nationaal Park 'Sierra de Guadarrama' langs de rivier Manzanares richting de Spaanse hoofdstad loopt, is het dorp van El Pardo te vinden, dat om het jachtpaleis van de koningen werd gebouwd. Daar huisden ooit de bedienden en andere personen, die een rol speelden aan het hof. In de 18de eeuw woonde er bijvoorbeeld jarenlang de schilder Francisco de Goya toen hij aan het hof werkte. Tegenwoordig wonen in El Pardo rond de 4.000 mensen, die zich vooral wijden aan de hostellerie. Er zijn dan ook vele restaurants te vinden, waar vooral in de weekenden honderden madrilenen komen eten. Te verwachten is dan ook dat vooral jachtgerechten er een specialiteit zijn.

Het koninklijk paleis
Al in 1405 liet Hendrik III van Castilië op de 'Monte del Pardo' (berg van El Pardo) een eerste jachtpaleis aanleggen. In 1547 werd dat in opdracht van Karel V gesloopt om er het huidige paleis, het zg, 'Palacio Real del Pardo', te laten bouwen. Door de eeuwen zou dat door latere koningen worden uitgebreid. In 1604 werd het getroffen door een brand waarbij veel schilderijen van o.a. Titiaan werden vernietigd.

In opdracht van Karel III renoveerde de architect, Francesco Sabatini in de 18de eeuw het gebouw, waarna het tot 1885 in gebruik zou blijven. De dood van koning Alfons XII, die precies in dit paleis plek plaatsvond, zou het paleis tot een voorlopige leegstand brengen. Dat zou duren tot na de Spaanse burgeroorlog, toen het de vaste residentie werd van dictator Francisco Franco. In die jaren zou het paleis ook uitgebreid worden. Nu wordt het vooral nog gebruikt voor het ontvangen van buitenlandse staatshoofden en andere officiële ceremonieën.

Het interieur van het paleis bevat nog het originele plafondfresco van Gaspar Becerra (1520-1568) en schilderijen van de van oorsprong Italiaanse schilder Vicenzo Carducho (1576-1638).

Iets verderop in het park staat ook het koninklijk paleis 'Palacio de la Zarzuela', residentie van de huidige koning van Spanje, Filips VI. Dat gebouw werd in 1627 opgericht.

Het park
Wie door het drukke centrum van Madrid loopt kan zich nauwelijks voorstellen dat zich op nog geen 8 kilometer 120 soorten flora te vinden zijn, waaronder steen- en kurkeiken, en jeneverbesbomen. Behalve 19 reptiel- en 13 amfibiesoorten, bevinden zich in de 'Monte del Pardo' ook maar liefs 125 vogelsoorten, waaronder de houtduif, de zwarte ooievaar en de rode patrijs, en roofvogels als de zwarte gier, de oehoe en de keizersarend. Onder de 35 zoogdiersoorten, die het gebied bevolken, horen o.a. de bergkat, de vos, de das en de genet, maar vooral ook dieren die een koninklijk jachtgebied natuurlijk niet kunnen missen: herten, damherten, everzwijnen en konijnen.

Enkele van de vele bomen in de bossen van de 'Monte del Pardo' zijn beroemd in Spanje omdat ze een zeer hoge leeftijd hebben kunnen bereiken. Zo staan er langs de Manzanares twee iepen, die een leeftijd van 200 jaar worden toegeschreven. Beiden zijn meer dan 20 meter hoog en ook hun diameter is rond de 20 meter. Daarnaast staan er in het park enkele kurkeiken, die in hoogte en dikte voor de iepen nauwelijks onderdoen.