Spectaculaire uitzichten vanaf de 'Faro de Madrid'

De 'Faro de  Madrid' of 'Faro de la  Moncloa' is -ondanks de naam- geen vuurtoren, maar een moderne toren, ontworpen door de architect Salvador Pérez Arroyo (1945). Het werd gebouwd in 1992 ter ere van een aantal grote evenementen, die in dat jaar in Spanje plaatsvonden: de Olympische Spelen in Barcelona, de Wereldtentoonstelling van Sevilla en de verkiezing van Madrid tot Culturele Hoofdstad van Europa. Daarom kreeg de toren een symbolieke hoogte van 92 meter.

De 'Faro' bevindt zich  buiten het centrum van de stad, vlakbij de zg. 'Arco de la Victoria' (zie foto hiernaast), een triomfboog, die in 1956 werd gebouwd om de overwinning van Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) te vieren. In de volksmond wordt die triomfboog de 'Puerta de Moncloa' genoemd, ondanks dat het niet om een stadspoort gaat.

De 'Faro' is met een lift te bestijgen, wat zeer de moeite waard is omdat het een een prachtig uitzicht verleent over de stad. Op heldere dagen kunnen aan de andere kant de bergtoppen van de Sierra de Guadarrama worden waargenomen. Teksten op de vloer geven aan waar de belangrijkste attracties van de hoofdstad zich bevinden.