'Bola del Mundo', een bijnaam door een televisieprogramma

Wie vanuit de Spaanse hoofdstad naar het noorden reist zal aan de horizon het silhouette van de Sierra de Guadarama zich zien aftekenen. Zodra je genoeg dichtbij bent zal op de top van één van de bergen de installatie van antennes zichtbaar worden, die doen denken aan de voorplaat van het Kuifje stripalbum 'Raket naar de Maan'. Die berg is de zg. 'Alto de las Guarramillas', 2.265  meter hoog.

In de jaren waarin de antennes er werden geïnstalleerd was er in Spanje nog slechts één televisie-kanaal, het tegenwoordige 'TVE1'. Het enige programma dat daarop aanvankelijk uitgezonden werd heette 'La Bola del Mundo'. Zo kreeg de berg dit als bijnaam.

'Vuelta a España'
De 'Bola Del Mundo' werd voor het eerst opgenomen in een etappe van de 'Vuelta a España', de Ronde van Spanje, in 2010. Het wordt beschouwd als één van de allerzwaarste beklimmingen in de wereld van de wielersport: 22 kilometer met een stijgingspercentage van soms 20% en een gemiddelde van 6.1%. Omdat de etappe zo dichtbij het eindstation, Madrid, is kan het gebeuren dat daar de wielerronde wordt beslist.

Stoeltjeslift
Om als toerist naar de top van de 'Bola del Mundo' te komen, kan men het beste een stoeltjeslift nemen vanuit het ski-oord van 'Puerto de Navacerrada'. De weg naar de top, die voor de jaarlijkse wielerwedstrijd wordt gebruikt, is niet voor het publiek opengesteld.