'Centro de Arte Reina Sofia', overzicht van de Spaanse moderne kunst

Het 'Centro de Arte Reina Sofía' in Madrid, is het belangrijkste museum van moderne kunst van Spanje. In de permanente collectie zijn werken te zien van de grootste Spaanse kunstenaars, als Pablo Picasso, Salvador Dali, Joan Miró, Juan Gris, Jorge Oteiza, Julio Gonzalez, Eduardo Chillida en Antoni Tàpies.

Het museum is ondergebracht in een 18de eeuws neo-classisistisch gebouw, wat voorheen een ziekenhuis herbergde. De nieuwe vleugel uit 2005 doet daarom meer recht aan wat er in het gebouw getoond wordt. De indrukwekkende collectie is chronologisch opgebouwd, van het begin van de 20ste eeuw tot meer hedendaagse artiesten, zoals >>Equipo Crónica, >>Miquel Barceló en >>Eduardo Chullida, vertegenwoordigd met het grootse beeldhouwwerk 'Toki Egin'.

In de centrale hal hangt het pronkstuk van het museum: >>'Guernica' van Picasso. Dit schilderij is 3,49 meter hoog en 7,76 meter breed en werd in 1937 geschilderd na het bombardement tijdens de Spaanse Burgeroorlog door de Nazi´s op de gelijknamige Baskische stad. Om de verschrikkingen te benadrukken schilderde Picasso dit werk in zwart-wit Tot 1981 hing het in het MOMA in New York omdat Picasso had bepaald dat het doek pas naar Spanje terug mocht zodra daar de democratie zou zijn hersteld. Het liefst wilde hij dat zijn creatie in het Prado zou komen, naast zijn grote voorbeeld Goya. Daar heeft het ook enige tijd gehangen, maar in 1992 werd het overgebracht naar het Reina Sofia.

Tegenover de 'Guernica' is een zaal met werk van de surrealistische kunstenaar >>Joan Miró. Veel ruimte is ook gereserveerd voor >>Salvador Dali, vanaf zijn vroege werk tot de surrealistische schilderijen waardoorhij uiteindelijk beroemd is geworden.

In het 'Centro de Arte Reina Sofía' -overigens vernoemd naar de Griekse moeder van de huidige koning van Spanje, zijn meerdere verdiepingen, waar ook tijdelijke exposities worden gehouden. Daarnaast is er een bibliotheek met zo'n 100.000 boeken, circa 3500 filmopnames en rond de 1000 video's.

Openingstijden: 10.00-21.00 (gesloten op dinsdag, en zondag van 10 tot 14.30 uur; gratis toegang op maandag en woensdag t/m zaterdag van 19 tot 21 uur, en op zondag van 13.30 tot 19 uur).

Afbeeldingen: Voorkant van het Centro de Arte Reina Sofía; 'Guernica' van Pablo Picasso (1937); retrato II' van Joan Miró (1938); 'Toki Egin' van Eduardo Chillida (1989)

Ga naar de >>website van het 'Centro de Arte Reina Sofía (Engels)