De kathedraal van Madrid, in 1993 ingewijd

De Spaanse koning Filips II was degene, die in 1561 bepaalde dat zijn hof naar Madrid werd verplaatst. Daarmee kwam ook de wens om er een kathedraal te bouwen. Het grote probleem was dat de stad tot het aarstbisschop van Toledo behoorde, die zich daartegen verzette. Daarom werd de bouw van de Santa María la Real de La Almudena pas werkelijkheid op 4 april 1883, toen koning Alfons XII de eerste steen legde.

De oorsprong van deze enorme kerk in verschillende neo-stijlen ligt in een ouder laat-Middeleeuws kerkje, dat ook gewijd was aan dezelfde verschijningsvorm van de Heilige Maagd, dat in 1868 werd afgebroken. De bedoeling was om het in neo-gotische stijl op te doen rijzen, naar ontwerp van de architect Francisco de Cubas (1829-1899).

Neo-classicistische façade
Na diens dood zou men daar echter van afwijken om het beter te doen aansluiten bij het neo-classicistische >>Koninklijk Paleis, waar het tegenover kwam te liggen. Het interieur is echter toch nog neo-gothisch, met enkele moderne invloeden, die zijn aangebracht gedurende de meer dan honderd jaar, die de bouw duurde. De crypte is zelfs neo-romaans.

Op 15 juni 1993 zou paus Johannes Paulus II het gebouw wijden, waarmee het de enige kathedraal in Spanje is, die ingewijd werd door een paus.