Plaza de Oriente, koningsplein

Het 'Plaza de Oriente' (vertaald: Plein van het Oosten) werd in de 19de eeuw aangelegd, bestaande uit een beeldenpark geflankeerd door tuinen. De beelden stellen middeleeuwse koningen voor, met in het midden een beeld van de hand van de Italiaanse beeldhouwer Pietro Tacca (1577-1640) van een ruiter te paard naar een ontwerp van Velázquez. Het stelt koning Filips II voor en het werd er in 1843 geplaatst in opdracht van toenmalige koningin Isabel II. Het was het eerste ruiterstandbeeld waarbij het paard op de achterbenen (en de staart) rustte. Hiervoor gebruikte Tacca technisch advies van Galileo Galilei.

De beelden van de middeleeuwse koningen werden in de periode 1750-1753 gemaakt, in twee rijen van 10. Ze geflankeerd door tuinen: de 'Jardines del Cabo Noval' aan de noordzijde en de 'Jardines Lepanto' aan de zuidzijde. In de jaren '90 werd het plein gerenoveerd. De 'Calle de Bailén', op dat moment een drukke straat die langs het plein liep, werd ondergronds, en er kwam een voetgangerspromenade voor in de plaats. Onder het plein werd ook een ondergrondse parkeergarage aangelegd, waardoor de overblijfselen van de 'Torre de los Huesos' (bottentoren), een 11de eeuwse uitkijktoren in de stadsmuur werd blootgelegd. De naam refereert aan een nabij gelegen kerkhof.

Anders dan de naam doet vermoeden ligt het plein niet aan de oostelijke kant van Madrid maar juist in net westen. Waarschijnlijk komt de naam dus van de oostelijke ligging ten opzichte van het Koninklijk Paleis, dat ernaast ligt. Het paleis wordt ook wel 'Palacio de Oriente' genoemd. Verder liggen aan het plein ook het operagebouw 'Teatro Real' (geopend in 1850) en het 17de eeuwse klooster 'Real Monasterio de la Encarnación'. Alles bij elkaar is 'Plaza de Oriente' dus een echt koningsplein.